martes 19 xullo 2011

Torta de chocolate, cabaciña e pistachos

Hoxe toca de novo unha receita fat-free, é dicir, sen graxa engadida, unicamente a que contén o chocolate ou os froitos secos. A receita é esta: Torta de chocolate, cabaciña e pistachos.


Volve ser outra receita do libro de Harry Eastwood Red Velvet Chocolate Heartache (Bantam Press, 2009).

Harry Eastwood
O nome da receita orixinal é Pistachio Chocolate Cake. Eu ademais engadín a cabaciña no nome para que non soe como unha torta de chocolate máis, senón que se vexa que é un pouco diferente ao levar un ingrediente pouco habitual neste tipo de receitas. Este ingrediente é, ademais, o "culpable" da ausencia de graxa (manteiga, aceite, nata...) na torta para que a faga máis húmida. O resultado é unha torta esponxosa, húmida e lixeira, pero cun marcado sabor a chocolate.

Torta de chocolate, cabaciña e pistachos


INGREDIENTES:
- 100 g de pistachos sen casca
- 3 ovos medianos, preferiblemente caseiros ou ecolóxicos
- 180 g de azucre mascabado (eu usei panela)
- 300 g de cabaciña pelada e picada moi finamente
- 120 g de fariña de arroz
- 60 g de cacao en po de boa calidade
- 2 culleradiñas fermento sen aluminio
- Un chisco de sal

PARA A COBERTURA DE CHOCOLATE:
- 50 g de manteiga en pomada
- 50 g de azucre glas
- 1 cucharada de auga mineral moi quente
- 25 g de cacao en po de boa calidade
- 25 g de pistachos en anacos para repartir por encima da cobertura de chocolate


PREPARACIÓN:
1- Prequentar o forno a 180ºC. Preparar un molde redondo desmontable con manteiga e fariña.

2- Triturar o máis fino que se poida os pistachos até deixalos "feitos po". Reservar.

3- Montar os ovos co azucre durante un par de minutos ata que collan unha cor pálida. Engadir a cabaciña picada ben fina e o po de pistachos, seguido da fariña de arroz, o cacao peneirado, o fermento e o sal. Mesturar ben todos os ingredientes.

4- Verter no molde preparado e meter no forno durante uns 35 minutos. Como sempre, ao picalo cun escarvadentes, este debe saír limpo.

5- Mentres se coce a torta no forno prepárase a cobertura. Para iso bátese a manteiga un pouco antes de engadir o azucre glas e a auga. Bater até obter unha pasta. Engadir o cacao en po peneirado e seguir batendo ata que estea ben mesturado. Meter na neveira tapando a superficie con filme de cociña até o momento en que se vaia a usar.

6- Unha vez cocida a torta sácase do forno, colócase sobre unha reixa e déixase arrefriar completamente antes de cubrir toda a superficie coa cobertura de chocolate.

7- Termínase a torta repartindo os pistachos troceados por encima da cobertura de chocolate. Gardar na neveira e sacala uns 20 minutos antes de servir.


PUNTUALIZACIÓNS:
- A autora reparte a masa en dous moldes antes de meter no forno, co que obtén dous discos de biscoito de chocolate. Para montar a torta coloca un primeiro disco como base, cóbreo con cobertura de chocolate, pistachos troceados. Coloca o segundo disco encima e repite a operación. O resultado é unha torta rechea de chocolate. Eu non me compliquei e fíxeno nunha soa peza. Se se quere seguir o método da autora da receita hai que dobrar as cantidades nos ingredientes da cobertura de chocolate.

- Pódese utilizar esta cobertura de chocolate ou calquera outra que vos guste, ou simplemente non utilizar ningunha. Neste caso o biscoito de chocolate tería unha textura e un sabor parecidos a un brownie.

- Se ao triturar os pistachos vemos que forman unha pasta e se trituran con dificultade, pódese engadir un chisco de fariña de arroz para que se solten un pouco e resulte máis doado triturarlos.

- Os pistachos que van sobre a cobertura de chocolate deben deixarse en anacos máis ou menos grandes aínda que, se se prefire, pódense picar finos e repartilos ben por toda a superficie.

- Para obter 100 g de pistachos sen casca necesitaremos uns 200 g de pistachos enteiros. O mellor é compralos sen sal. Se non os atopamos ou, simplemente, queremos usar algún paquete que teñamos por casa (como é o meu caso), e usamos pistachos salgados, non necesitaremos engadir máis sal á mestura de ingredientes. Eu calculei mal as cantidades e quédeme soamente con 4 ou 5 pistachos para decorar a torta.

- Se non se atopa fariña de arroz (cada vez é máis fácil atopar este tipo de fariña no súper) pódese cambiar por fariña de trigo, pero xa será unha torta un pouco menos saudable.

- O azucre mascabado é moi similar á panela, polo que se pode substituír un por outro sen maior problema. Se non se atopa nin un nin outro se pode utilizar azucre moreno.


Se a min de pequeno me deran as cabaciñas cociñadas así...hehe

9 comentarios:

  1. Outra receita que che copiarei, aínda non fixen os muffins, teño planeado facelos este finde, xa che contarei.
    Saúdos

    ResponderEliminar
  2. Manuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! Veño a darche as grazas e requetegrazas por estas receitas. Xa fixen os muffins e miña naiña, non estás bos están superiores e ademais estalos comendo e pensando o sans que son e aínda saben mellor. Como algo tan sinxela pode estar tan bo. Esta muller é unha artista.
    Sabes que me dixo miña nai? "Destes non fagas máis que están tan bos que non paras de comer e ó final non son tan sans, comendo moitos, non é san"
    De todos xeitos xa comprei outra tableta de chocolate con menta para facelos senon mañá, pasado.
    Ti compraches o libro e eu aproveitome da túa xenerosidade ao compartir.
    Agora terei que probar a torta, non queda sen probar, asegúrocho e tamén os outros muffins. Ti sigue poñendo receitas que eu copio.
    Ao final púxenlle follas de menta picadiñas e quédanlle de marabilla, xa non mirei pola esencia, penso que non é necesario.
    Tamén pensei que pode ser boa idea facelos co chocolate que hai de laranxa, ti que dis?
    Bicos e grazas

    ResponderEliminar
  3. Non hai de que. Alégrame que me digas que che gustaron, pero ten en conta o que che di túa nai...hehe. Eu volvinos a facer onte pero non lle botei as follas de menta (teño a menta con algo de pulgón) e asegúroche que tamén voan da mesa...hehe.

    Anímote a que probes os de cabaza e améndoa, que tamén están moi bos (quizais nuns muffins deste tipo quedaría ben o chocolate con laranxa...), e a torta de pistachos tamén, aínda que se a queres máis "saudable" non lle poñas cobertura.

    Non te preocupes que seguirei poñendo receitas deste libro (e ten receitas para rato...hehe)

    Bicos

    ResponderEliminar
  4. Xa os publiquei, non me daba a paciencia, podes pasar a velos.
    Bicos

    ResponderEliminar
  5. Unha preguntiña? TI das conseguido a fariña de améndoa? EU preguntei no herbolario do pobo, onde me conseguen todo o que lles pido, pero de momento non a conseguiron, vano seguir intentando. Pero se sabes dalgún sitio onde a haxe, poderíasmo dicir?
    Grazas

    ResponderEliminar
  6. A fariña de améndoa é o mesmo que a améndoa moída. Tódolos supermercados de por aquí a teñen (Gadis, Froiz, Eroski, Carrefour...) na sección de repostería. As que compro habitualmente son da marca Reigosa ou Vahiné. Se non a atopas ou non cha poden conseguir, podes facela ti triturando améndoas na picadora o máis fino posible e listo...

    Para calquera dúbida xa sabes... ;)

    Un bico

    ResponderEliminar
  7. Eu tamén compro desas, no super, pero penso que si hai un pouco máis finiña, máis moída, é que quería tentar a facer macarons e canto máis fina mellor.
    Grazas

    ResponderEliminar
  8. Pois entón non che sei. Eu probaría a pulverizala un pouquiño máis coa picadora, a ver...

    De tódolos xeitos, preguntarei na tenda onde compro habitualmente, que teñen todo tipo de fariñas. Se me entero de algo xa che conto, vale?

    Saudiños!

    ResponderEliminar