luns 25 maio 2009

Apfelstrudel

Onte, apurando xa as derradeiras cereixas, e aproveitando que había xantar familiar, preparéi unha das receitas que máis nos gustan na casa: Apfelstrudel, ou o que é o mesmo Strudel de mazás, pero esta vez con marmelada de cereixas.


Un strudel é un rolo de masa recheo, e, aínda que o recheo máis habitual é o de mazá, pódese encher de calquera tipo de froita, e mesmo se pode atopar como prato salgado, con cenoria, cabaza, xamón, queixo, etc. É típico da cociña austríaca e do sur de Alemaña (a palabra strudel significa remuíño en alemán), aínda que tamén é moi popular noutros países como Hungría (Rétes), Eslovenia (štrudelj ou zavitek), Rumanía (ştrudel), Croacia (štrudla ou savijača) o Eslovaquia (štrúdľa ou závin) ou incluso en Israel (שטרודל).

Nós probámolo por primeira vez en Praga (na República Checa coñécese como závin ou štrúdl) durante a nosa lúa de mel, nun dos moitos e estupendos restaurantes que están na subida ao castelo, no barrio de Malá Strana. Ouviramos falar desta sobremesa pero nunca o probaramos, e pareceunos deliciosa. Servíano amornado, cunha masa fina e crocante, sobre unha crema amornada de vainilla. Encantounos!!

De regreso en España púxenme a buscar a receita e, das moitas que atopei, fixen unha especie de adaptación propia, que é a que hoxe poño aquí.


A primeira receita escrita de Strudel da que se ten constancia data de 1696 e atópase na Biblioteca de Viena (Wienbibliothek), aínda que se sabe que a orixe da masa do Strudel está en Oriente Medio durante o Imperio Bizantino, e é moi similar á do baklava turco.

Esta é unha versión simplificada porque, en lugar de usar a masa austríaca propia do Strudel (algún día animareime a facela...), utilizo masa follada conxelada, que resulta moito máis cómoda e, aínda que o resultado non é o mesmo, non queda nada mal. Como anécdota dicir que se sabe que a masa está suficientemente estirada cuando se pode ler o xornal a través dela ou, como dicía o cociñeiro do emperador do Imperio Austríaco, que se puidese ler a través dela una carta de amor... Eu estirei tanto esta masa que unha vez dentro do forno foise rompendo, como se pode ver nas fotos, pero non hai problema porque o sabor segue a ser igual de bo...


Apfelstrudel

INGREDIENTES:
- 500 g de masa follada en 2 láminas rectangulares
- 2 mazás grandes
- 1 bote de marmelada de cereixas*
- 80 g de noces picadas
- Canela en po
- 60 g de manteiga
- 30 g de pan relado
- 1 ovo batido
- Azucre glas

* Marmelada de cereixas:
- 750 g de cereixas frescas
- 200 g de azucre


PREPARACIÓN:
1- Preparar a marmelada de cereixas. Para iso, desosar as cereixas e polas nunha pota co azucre. Pór ao lume e cocer a lume lento durante 1 hora aproximadamente ou ata que colla unha consistencia algo densa, removendo de cando en vez. Retirar do lume e reservar.

2- Derretir a manteiga nun cazo. Cando estea derretida engadir o pan relado, mesturar ben e reservar.

3- Con axuda dun rolete e algo de fariña, estirar a primeira das láminas de masa follada ata que teña a lonxitude da bandexa de forno. Coa axuda dun pincel de cociña, pintar a masa follada coa manteiga e o pan relado.

4- Pelar a primeira mazá, quitarlle o corazón e picala en láminas finas. Colocar as láminas de mazá sobre a masa follada. Botar canela ao gusto. A continuación botar por enriba a metade da marmelada de cereixas e a metade das noces picadas. Pintar os bordos da lámina de masa follada con ovo batido.

5- Estirar a segunda lámina de masa follada ata que teña o mesmo tamaño que a primeira. Colocala enriba da preparación anterior e repetir todo o proceso: manteiga con pan relado, mazá laminada, canela, cereixas, noces e volver pintar os bordos.

6- Agora toca enrolar o strudel. Para iso faremos coma se se tratase dun canelón xigante, pero con coidado de non romper nin furar a masa follada cos dedos. Unha vez enrolado, péchanse os dous extremos coma se pechásemos un sobre.

7- Pásase con moito coidado á bandexa do forno. O mellor é utilizar un Silpat ou, coma min, un tapete de silicona para evitar que se pegue á bandexa. Se non tedes isto, ponde papel de forno engraxado con manteiga. Píntase toda a superficie con máis ovo batido, pícase en 2 ó 3 sitios cun escarvadentes, e métese en forno prequentado a 180ºC durante 30 ou 35 minutos, ou ata que teña unha bonita cor dourada.

8- Botar azucre glas por riba.

9- Servir preferiblemente tépedo, acompañado dunhas natillas suaves, unha crema inglesa, ou algunha crema similar con aroma a vainilla.


Se non vos apetece facer a marmelada de cereixas, pódese comprar algunha marmelada de cereixas de boa calidade, co que teremos unha receita moito máis doada, pero xa non será unha sobremesa tan caseira...

Por suposto pódense variar as medidas dos ingredientes ao noso gusto. Isto non é un biscoito no que temos que axustarnos o máis posible a unhas medidas dadas. Pódese pór máis ou menos mazá, máis ou menos canela, máis ou menos noces, pódese cambiar as cereixas por outra marmelada que nos guste máis, pódese prescindir da manteiga e do pan relado, etc. Insisto en que este strudel é uhna adaptación miña, así que animádevos a facer a vosa propia versión...

2 comentarios:

  1. Mira tí. Moito máis bonito co que fixen eu... :-)

    ResponderEliminar
  2. Moito bonito non me quedou, pero neste caso non importou moito: non quedaron nin as migas...hh

    ResponderEliminar