domingo 08 novembro 2009

Flan de cabaza

Seguimos coa cabaza, seguimos con outra sobremesa feita con cabaza, e seguimos con outra sobremesa feita con cabaza sacado do marabilloso blog i-recetas. A verdade é que me encanta este blog, non só polas súas receitas e polas boísimas fotos que as acompañan, senón tamén por todo o que Pepinho nos conta nel. Se aínda non o coñecedes recoméndovolo...

Fixen este flan utilizando os mesmos ingredientes que el utiliza, aínda que o procedemento foi un pouco diferente...


INGREDIENTES:
- 130 g. de puré de cabaza
- 90 g. de mel
- 8 ml. de extracto de vainilla
- 195 g. de leite evaporado
- 1/2 culleradiña de canela moída
- 1/3 de culleradiña de noz moscada
- Un chisco de cravo moído
- 1 baga pequena de pementa de Xamaica moída
- Un chisco de sal
- 2 ovos medianos

PARA O CARAMELO:
- 100 g. de azucre
- 40 g. de auga
- Unhas pingas de zume de limón

PREPARACIÓN:
1- Preparar o caramelo quentando o azucre coa auga e o zume de limón e deixando que se toste, pero sen que se queime. Vertelo en catro flaneiras individuais e repartilo polo fondo e as paredes das mesmas.

2- Mentres arrefría o caramelo, nun bol amplo botamos o puré de cabaza, o mel, o leite evaporado, o extracto de vainilla, as especias e o sal. Mesturamos todo ben.

3- Engadimos os ovos un a un batendo o xusto para incorporalos á mestura.

4- Repartir a mesma cantidade da mestura anterior entre as catro flaneiras.

5- Meter no forno microondas, a media potencia, co grill, durante 9 minutos.

6- Deixar repousar dentro do microondas durante 5 minutos antes de abrir a porta.

7- Sacar do microondas e deixar que arrefríen antes de desmoldear.


PUNTUALIZACIÓNS:
- Este tipo de flans individuais prefiro facelos no microondas por comodidade (aforro de tempo e aforro de enerxía). O resultado son uns flans moi cremosos que non creo que desmerezan nada aos feitos en forno convencional a baño maría (como nunca probei a facelos deste xeito non podo comparar...). Ademais, o meu forno microondas ten un programa específico (45% de potencia con grill) para flans, tortillas, etc, que é o que utilizo eu aquí.

- Evidentemente as flaneiras para o microondas han de ser de cristal ou de cerámica, nunca de metal.

- É importante o repouso dentro do microondas despois da cocción para que así terminen de callar ben. Do contrario poderían quedar crus polo centro.

- Se non tedes forno microondas, ou preferides o método tradicional, póñovos a ligazón á receita de Pepinho: Flan de calabaza, para que sigades as súas indicacións.

- Como xa dixen na receita do Queique de cabaza (que tamén saquei do blog i-recetas), eu prefiro cocer a cabaza ao vapor en lugar de asala no forno, porque o resultado é practicamente o mesmo, pero na metade de tempo. Para preparar o puré de cabaza ao vapor só hai que pelala, quitarlle as sementes, cortala en dados grandes e pola na bandexa do fervedor ao vapor para que se coza durante uns 20 ou 25 minutos. Unha vez cocida, machúcase ben e ponse a escorrer (canto máis tempo mellor) nun coador amplo para que solte a maior cantidade de auga posible, e xa está listo para ser usado.


A cabaza butternut (Cucurbita moschata) é unha hortaliza moi versátil na cociña porque permite a preparación de todo tipo de pratos: doces, salgados, cremas, pans, etc. Aínda que é unha hortaliza de tempada (outubro, novembro,...), podémola atopar todo o ano no supermercado, así que non hai escusa para usala todo o ano. Ademais, ten vitaminas A e C, betacarotenos, minerais (magnesio, manganeso e potasio) calcio, fibra, e ácidos graxos Omega 3 e 6, e ten moi poucas calorías.

Xa irei pondo máis receitas con cabaza a medida que vaia probando cousas novas...

Ningún comentario:

Publicar un comentario