domingo, 12 de abril de 2009

Pastel de quínoa e fiúncho

Esta semana, despois duns meses de inactividade cervexeira, retomei unha das afeccións que máis me apaixonan e que, en parte, lanzoume a comezar a escribir este blog (de aí o nome do mesmo, aínda que acabe falando máis de comida que de cervexa). Trátase do Homebrewing, ou o que é o mesmo, a fabricación caseira de cervexa.

O caso é que esta afección que eu teño foi calando entre os meus amigos e o mércores pasado, o meu amigo Luisma e máis eu, puxémonos ao choio para preparar na súa casa a súa primeira quenda de cervexa, polo que se pode dicir que estivemos "cervexeando", pero no sentido completo da palabra (fabricación e cata...hh). Dentro dun par de meses poderemos coñecer o resultado.

E volvendo ao título do post, preparei para ese día un pastel de quínoa e fiúncho. Aínda que leve o nome de pastel non é un prato doce, senón salgado. É unha receita que veño preparando con asiduidade desde que a descubrín no blog de delokos, e que, como é unha especie de quiche, préstase para ser levado e comido en calquera parte.


O fiúncho (Foeniculum vulgare) por aquí non se emprega demasiado en cociña, polo que non é fácil de conseguir, de feito eu só o atopo en contadas ocasións en Carrefour, proveniente de Italia. En Galicia é habitual velo en estado silvestre e, aínda que nunca o probei, dixéronme que para evitar sabores demasiado fortes é mellor comer a variedade que se vende no supermercado. De todos os xeitos algún día probarei co silvestre para ver a diferenza.


No episodio 22 da 1ª tempada de Oliver's Twist titulado Cidade salvaxe (Wild City), Jamie Oliver saía co seu amigo e mentor italiano Gennaro Contaldo a buscar ingredientes silvestres nos arredores de Londres e, ademais de borraxe, aceda (herba acedeira), rúcula ou rábano picante, outro dos ingredientes que atopaban por alí era o fiúncho. Utilizárono para preparar uns filetes de robaliza asados sobre talos de fiúncho, aderezo de fiúncho e limón, cuns liscos de bacon por riba, e acompañado de polenta.

Aquí poño a ligazón para saber máis sobre esta planta: Fiúncho.


A quínoa (Chenopodium quinoa), tamén coñecida como quinua, quinoa, kinwa, ou "arroz andino", é un pseudocereal (non pertence á familia das gramíneas como o resto dos cereais, aínda que o seu uso é similar ao dun cereal) que se cultiva sobre todo nos países andinos, sendo Perú o primeiro produtor mundial, seguido de Bolivia, según datos da FAO (Food and Agriculture Organization), organismo dependente da ONU. Cultívase desde fai aproximadamente 5.000 anos, constituíndo un dos principais alimentos dos pobos andinos incaicos e preincaicos. Hoxe en día a quínoa segue sendo a base alimenticia da poboación andina.


É un alimento moi completo xa que contén os 10 aminoácidos esenciais para o ser humano. Os grans de quínoa pódense tostar para obter fariña, pódense cocer, pódense usar en substitución do arroz para preparar quinoattos, e pódense fermentar para fabricar chicha, que é a bebida tradicional dos Andes.

Tamén se pode fabricar cervexa de quínoa. Eu lembro ter probado unha da marca Mongozo fabricada a base de quínoa. Fabrícase en Holanda, aínda que a receita é africana, e ten un contido alcohólico de 5,9%. Distribúese a través de tendas de Comercio Xusto.

Para saber máis sobre este pseudocereal aquí poño a ligazón: Quínoa.

A quínoa que eu uso é de Comercio Xusto, ecolóxica, da marca GEPA, e está producida por cooperativas de pequenos agricultores en Bolivia. Distribúese en paquetes de 500 gramos.


Se vos animades a facer este pastel, ínstovos a que vexades a receita no blog de La cocina delokos, que é de onde eu a saquei, e de paso podédeslle botar unha ollada a ese estupendo blog, cunha chea de estupendas e orixinais receitas vexetarianas. As cantidades que eu utilizo son exactamente as que aí aparecen, e o modo de preparación tamén.




Un prato fantástico para un día en que imos comer fóra e temos que levar a comida, pero tamén para comer na casa, e ademais moi nutritivo e de fácil dixestión.

Bo proveito!!

Ningún comentario:

Publicar un comentario