sábado 13 novembro 2010

Revolto de morcilla de León con mazá

A receita de hoxe é para min, como gran afeccionado aos revoltos, un luxazo, tanto por poder dispor de morcilla fresca de León (xentileza de Diego e Cris, grazas!!), como polo riquísima que está.


A receita é unha mestura entre a que nos pasou Cristina e outra do libro 22 Minutos do cociñeiro mallorquino de Canal Cocina Julio Bienert "Julius".


E digo mestura porque Julius proponnos neste libro un Revolto de morcilla de Burgos con mazá (páx. 152-153), e eu o único que fixen foi substituír a morcilla de Burgos por morcilla de León, nada máis.

Ao contrario do que poida parecer, este tipo de embutidos feitos con sangue non son un produto tipicamente español, aínda que si sexa moi típico nalgunhas zonas de España, como Castela e León, Asturias, etc. En Alemaña, por exemplo, tamén se elaboran as Blutwurst (salchichas de sangue). Aquí en Galicia, a pesar da nosa tradición de cría de porco e de elaboración de embutidos, a morcilla non goza nin de arraigamento nin de popularidade.

Parece ser que a morcilla ten a súa orixe en Grecia. Segundo Platón (O Mithaïcos), a morcilla foi inventada polo grego Aftónitas, e aparece xa mencionada na Odisea de Homero, aínda que sen mencionar a palabra "morcilla" propiamente, senón que Homero menciona "un ventre cheo de graxa e sangue". Tras a conquista de Grecia polos romanos, estes tomaron para si os costumes gastronómicos gregos. Máis tarde, e a medida que os romanos expandían o seu imperio por todo o continente europeo ían levando consigo os seus costumes, e no caso da Península Ibérica desenvolveuse unha tradición porcina que aínda perdura nos nosos días.

A morcilla é un embutido que se fai principalmente con sangue de porco coagulada xunto con outros ingredientes. Nas morcillas de León, ou murciellas en leonés, engádese gran cantidade de cebola xunto con allo, pemento, unto (graxa) de porco e sal, e, ao contrario que a morcilla de Burgos, nunca leva arroz.

Ao contrario do que poida parecer polo ingrediente principal, este revolto ten un sabor moi suave e moi agradable, e esta suavidade recálcase aínda máis co uso de ingredientes doces como a mazá ou as uvas pasas.

Revolto de morcilla de León con mazá


INGREDIENTES (para 2 persoas):
- 1/2 morcilla de León
- 4 ou 5 ovos
- Unha mazá
- Unha presa de piñóns
- Unha presa de pasas sultanas

PREPARACIÓN:
1- Ponse a quentar un chorro de aceite de oliva nunha tixola. Mentres, quítase a pel da morcilla. Unha vez o aceite está quente bótase a morcilla desmigada e remóvese ben.

2- Mentres se vai fritindo a morcilla pélase a mazá e córtase en dados de 1 cm. máis ou menos. Cando a morcilla leva uns 5 minutos fritíndose engádense os dados de mazá, as uvas pasas e os piñóns, e vólvese a remover todo ben.

3- Pasados uns 2 ou 3 minutos engádense os ovos e remóvese cunha espátula ata que os ovos estean callados.

4- Servir ben quente.

PUNTUALIZACIÓNS:
- Non é necesario engadir sal, nin pementa, nin allo, nin nada. A morcilla xa é suficiente condimento para os ovos. De todos os xeitos, non está de máis comprobar o punto de sal antes de servir e axustalo se é necesario.

- Pódese usar calquera variedade de mazá. Eu usei Granny Smith, que é unha variedade que me encanta.


Se pasades por León (ou se, coma min, tedes a alguén que pase por vós...hh) non dubidedes en levar algunha morcilla para casa. Merece a pena...

2 comentarios: