luns 02 marzo 2009

Deliciosos legumes

Este pasado domingo tivemos un xantar a base de legumes. De primeiro prato uns garavanzos con bacallau, e de sobremesa un curioso brownie de azukis, pero cun resultado sorprendentemente bo.

Garavanzos con bacallau

Este prato é outro clásico da nosa cociña, por saboroso e por extremadamente sinxelo. Ademais, pódense ter todos os ingredientes na casa para facer nun día no que non apeteza saír a facer a compra, ou para un domingo no que o corpo necesita combustible pesado e non apetece demasiado cociñar. Só hai que ter uns botes de garavanzos cocidos e de tomate triturado, e tamén un paquete de bacallau no conxelador.

Eu uso garavanzos ecolóxicos de Carrefour Eco, pequenos pero moi saborosos, e cun punto de cocción perfecto.


En canto ó bacallau, sempre adoitamos ter no conxelador algún paquete de porcións de bacallau Pescanova, que son moi cómodas de usar, e que dan a cantidade xusta para esta receita, pero tamén se poden usar migas de bacallau desalgadas.

INGREDIENTES (para 2 persoas):
- Un bote de 660 grs. garavanzos cocidos
- 300 grs. de tomate triturado
- 1 cebola
- 1 dente de allo
- Uns grans de comiño
- 1/2 vaso de viño branco
- 400 grs. de bacallau desalgado
- Un chisco de sal
- Un chisco de azucre
- Aceite de oliva
- Perexil picado

PREPARACIÓN:

1- Botar un chorro de aceite de oliva nunha pota pequena. Picar ben a cebola e o dente de allo e botalos na pota cando o aceite estea quente. Deixar pochar.

2- Cando estean pasados a cebola e o allo engádese o viño branco e déixase evaporar o alcol. Engadir o tomate triturado, un chisco de sal e un chisco de azucre, e deixar reducir un chisco.

3- Engadir os garavanzos con toda a auga que os acompaña no bote. Machacar os grans de comiño nun morteiro e engadilos á pota. Mesturar ben e deixar quecer uns 5 minutos.

4- Mentres, retirar a pel do bacallau e cortalo en dados. Cando os garavanzos estean ben quentes engádese o bacallau e déixase uns 5 minutos máis ata que estea feito.

5- Rectifícase de sal de fose necesario e sérvese con perexil picado por enriba.



Brownie de azukis

Vin esta receita hai uns días no blog da Dieta Seignalet, que xa mencionéi no anterior post ó falar do Pan de arroz e garavanzo ó vapor, e pareceume unha receita que había que intentar, tanto polos ingredientes, como pola pinta que tiña na foto, e a verdade é que se trata dun pastel delicioso, apto para chocohólicos...hh

A receita orixinal é do libro Baking with Agave Nectar, de Ania Catalano, no que aparece co nome de The Amazing Black Bean Brownies (pax. 38).


Despois publicouse na web 101 cookbooks, co mesmo nome. Tempo máis tarde apareceu na xa citada Dieta Seignalet co nome de Brownie de judías negras: increíble!, e de aí a este blog.

Os ingredientes na receita da Dieta Seignalet están adaptados a esta dieta, e ademais as medidas aparecen en cups americanas. O que fixen foi pasar estas medidas a gramos, para que resulte máis cómodo.

Tamén hai que dicir que a receita orixinal utiliza néctar de ágave como edulcorante, pero eu uséi panela. Tamén se pode usar azucre integral.

INGREDIENTES:
- 125 grs. de azukis (ou fabas negras)
- 1 tira de alga kombu
- 250 grs. de margarina (ou manteiga)
- 100 grs. de noces picadas
- 225 grs. de panela (ou 1 cunca e media de néctar de ágave)
- 115 grs. de cacao puro en po
- 4 ovos
- 4 culleradas de café ou licor café
- 2 culleradas de extracto de vainilla
- Un chisco de sal mariño

PREPARACIÓN:
1- Poñer os azukis en remollo durante unhas horas ou toda a noite. Despois das horas de remollo, cócense na ola rápida cunha tira de alga kombu durante 20 minutos desde que empeza a saír o vapor. (Tamén se poden usar legumes cocidas de bote).

2- Derreter a margarina no microondas a baixa potencia. Engadir o cacao en po e mesturar ben. Botar os azukis cocidos, as culleradas de café e as culleradas de vainilla na mestura de cacao e triturar todo coa batedora ata que non queden grumos.

3- Aparte bater os ovos coa panela ata que estean espumosos e engadilos á mestura de azukis e cacao.

4- Engadir as noces picadas e o sal. Mesturar todo ben.

5- Botar nun molde engraxado e meter no forno a 110ºC (si, si, 110ºC) durante unha hora e media (a receita de Dieta Seignalet di 1 hora, pero no meu forno necesitou 1 hora e media).

6- Sacar do forno despois de comprobar que está cocido, deixar arrefriar e desmoldear.

Aquí está o resultado:


A textura non é como un biscoito porque non leva fariña, e o resultado é un pastel húmido, pola cocción a baixa temperatura, cun delicioso sabor a chocolate, que non recorda en ningún momento ó sabor dos legumes.


Un bo exemplo de que os legumes se poden empregar en todo tipo de pratos, non só en pratos de culler, senón tamén en sobremesas.


Deliciosos (e nutritivos) legumes.

Bo proveito!!

1 comentario:

  1. Plato principal ideal para a cuaresma. Casi seguro mañana vaya por Ourense y por el Moucho. Saludos

    ResponderEliminar