venres 20 marzo 2009

I Cask Ale Festival

O pasado mércores ás 20:00, como xa anunciara no anterior post, celebrouse na cervexaría O Moucho o I Cask Ale Festival. Para iso picouse un barril de Bishops Finger chegado directamente das adegas da fábrica de Shepherd Neame, en Faversham, condado de Kent.


Unha das particularidades desta cervexa é que vén sen pasteurizar, é dicir, está viva, ao contrario que a inmensa maioría de cervexas de barril que podemos consumir neste país, e ademais non se lle engade gas, senón que se serve só co propio gas que os fermentos da cervexa producen de forma natural. O resultado é unha cervexa que non sacia tanto como as outras e, por este motivo, corres o risco de beber máis da conta...

Shepherd Neame é a fábrica de cervexa máis antiga de Inglaterra. Foi fundada por unha familia de cervexeiros en 1698.


O nome da cervexa fai referencia a uns antigos sinais con forma de dedo que indicaban o camiño aos peregrinos que ían visitar o sepulcro de St. Thomas Becket (antes de Henrique VIII o mandase destruír en 1538) na catedral de Canterbury, do mesmo xeito que as cunchas de vieira que podemos atopar por toda a nosa xeografía que indican aos peregrinos como chegar á tumba do apóstolo Santiago na catedral de Santiago de Compostela.



A Bishops Finger Charter establece que esta cervexa só pode ser feita os venres, e só a pode facer o mestre cervexeiro (actualmente Bobby Neame) usando un antigo tanque de maceración ruso fabricado con madeira de teca. Para iso utilízase auga mineral extraída dun pozo artesanal a uns 60 metros de profundidade, que se atopa na propia fábrica; cebada cultivada na granxa Denne Hill, en Womenswold, entre Canterbury e Dover; e lúpulos cultivados a menos de 30 quilómetros da fábrica, sempre dentro do condado de Kent. Por todo iso, a Bishops Finger é a única cervexa británica co selo distintivo de Indicación Xeográfica Protexida (Protected Geographical Indication) da Unión Europea, e a única que leva o cualificativo de Kentish Strong Ale.


Pero volvendo ao evento que nos ocupa, aquí temos a Chicho, the landlord, procedendo a cravar a espita no barril de maneira tradicional, con mazo e todo.




A cara dío todo...


É unha cervexa de sabor suave, de 5,4% de alcol, aínda que se clasifique como unha Kentish Strong Ale. Ten un notable amargor producido polos lúpulos utilizados durante a súa cocción. Aquí reproduzo a cata que desta cervexa fan os propios fabricantes:
O carácter dominante desta premium ale é o seu xeneroso sabor afroitado, con reminiscencias de plátano e peras con notas cítricas. Unha cervexa tostada con moito corpo, con moito sabor e cun persistente acabado de lúpulo. Unha cervexa ideal para acompañar a comida, ou como delicioso dixestivo para despois de comer.


Pica aquí para ver máis fotos

Resultado da noite: 39 litros de cervexa en menos de 4 horas. Antes das doce da noite xa estaba o barril rematado, co que se daba por concluído o evento.

Agora toca esperar ao II Cask Ale Festival...

2 comentarios:

  1. Apoio a moción, por unha segunda edición do Cask Ale Festival. Estaba moi boa e baixaba mellor.

    ResponderEliminar
  2. Ante todo felicitarte por el blog. Es de los mejores que he visto (yo también he hecho el pan de Oliver).
    Me gustaría usar las imágenes de Chicho clavando el grifo en el barril para el próximo número de Bar&Beer. ¿Sería posible que me las enviases?
    Gracias

    Alberto Benavides
    Bar&Beer
    redaccion@bar-beer.com

    ResponderEliminar