domingo, 13 de maio de 2012

Sfouf: pastel libanés de sémola con améndoas

Despois de case tres meses de ausencia de novas publicacións no blog, retomo cunha sobremesa típica libanesa: Sfouf.


O sfouf é un cake feito a base de sémola de trigo, cun pouco de cúrcuma que lle dá unha cor amarela intensa. Polo demais é moi similar a calquera outro cake.


Esta receita está sacada do libro El mundo en mi cocina, de Gordon Ramsay (Grijalbo, 2010)


A sémola é un tipo de fariña grosa (pouco moída) que se obtén a partir de certos cereais, como o arroz, a avea, o millo (polenta) ou, como neste caso, moendo o endospermo do trigo duro (Triticum durum). A sémola de trigo é o ingrediente principal na elaboración dalgúns pratos árabes tradicionais, como o cuscús ou o tabuleh, pero tamén é un ingrediente imprescindible na elaboración da pasta seca italiana. Como todas as fariñas é moi rica en hidratos de carbono, e ten un alto contido en proteínas.


A cúrcuma (Curcuma longa) é unha das especias máis utilizadas na gastronomía india, ademais de ser un dos compoñentes fundamentais do curry. É unha planta da familia do xenxibre e, do mesmo xeito que este, utilízase o rizoma. Debido á súa cor amarela intensa, orixinalmente utilizábase para tinguir tecidos, como a la ou o algodón, e para dar cor a algunhas partes do corpo, máis tarde comezou a usarse para dar cor aos pratos de arroz e de carne. Ademais de colorante téxtil e de condimento na gastronomía asiática, tamén ten importantes propiedades medicinais polas súas funcións antitumorais, antioxidantes, antiartritis, e antiinflamatorias, entre outras. Nos seus países de orixe pódese atopar o rizoma de cúrcuma de forma natural, pero aquí en España adoitamos atopala case exclusivamente en po.


Sfouf: pastel de sémola con améndoas


INGREDIENTES:
- 225 g de sémola fina
- 75 g de fariña
- 1/2 culleradiña de cúrcuma en po
- 6 g de fermento sen aluminio
- 225 g de azucre
- 275 ml de leite
- 1 ovo grande lixeiramente batido
- 100 g de manteiga lixeiramente salgada, derretida
- 1 chorriño de auga de azahar (ou de rosas)
- 25 g de améndoas fileteadas


PREPARACIÓN:
1- Prequentar o forno a 180ºC. Engraxar un molde cadrado, preferiblemente desmontable, e preparalo para enfornar.

2- Nun bol botar a sémola, a fariña, a cúrcuma e o fermento. Remover ben coas varillas para que non queden grumos. Noutro bol botar o azucre, o leite, a manteiga derretida, o ovo, a auga de azahar e mesturar todo ben. Unha vez estea todo ben mesturado vértese todo no bol coa sémola e mestúrase ata que quede unha masa homoxénea.

3- Verter no molde preparado e esparcir as améndoas fileteadas por encima.

4- Meter no forno prequentado durante uns 35 minutos. Antes de sacalo, picar cunha agulla que deberá saír limpa. Deixar arrefriar uns minutos antes de desmoldealo.


PUNTUALIZACIÓNS:
- A receita que aparece no libro de Gordon Ramsay trae o dobre de cantidades, pero eu preferín facer a metade. De todos os xeitos, se se quere facer o dobre para que dure máis tempo, consérvase ben na neveira.

- En lugar de usar manteiga lixeiramente salgada, pódese utilizar manteiga normal á que se engadiu un chisco de sal.

- En lugar de améndoas fileteadas pódese utilizar calquera outro froito seco, como piñóns, pistachos, etc.

- A sémola de trigo é a mesma que se usa para facer pasta caseira. A que eu uso é sémola integral de trigo, ecolóxica, da casa Luz de Vida.

- Pódese glasear cun par de culleradas de marmelada de albaricoque, quentadas.

- Adóitase servir só, aínda que queda un pouco seco. O mellor é tomalo acompañado dun iogur espeso e asperxido con mel, para tomar á sobremesa un con té á menta ou cun café turco.


Saúde!!

2 comentarios:

  1. Me encanta este pastel que nos enseñas, pero más me ha gustado la información de las levaduras, sobre lo que no tenía ni idea. Me alegro de encontrarte de nuevo. Un abrazo!

    ResponderEliminar
  2. Yo también me alegro de estar por aquí de vuelta. A ver si a partir de ahora me paso más a menudo.

    Un abrazo ;)

    ResponderEliminar